TIRON ALBANI – ZIARIST
Născut la 2 Martie 1887, în Gârbova de Sus, jud. Alba
Decedat la 12 Septembrie 1976, Oradea
Studii: Academia ziaristică din Budapesta; cursurile Universităţii libere din Budapesta
Membru în Consiliul Naţional Român Central
Rămas orfan la şase ani, Tiron Albani este nevoit să lucreze în atelierul de tâmplărie al bunicului său. Intră în contact cu mediile muncitoreşti, şi fiind un autodidact îşi însuşeşte singur sau cu profesori particulari, cunoştinţe temeinice despre sociologie, economie politică, filosofie şi astronomie.
Se stabileşte la Budapesta, unde i-a organizat pe meseriaşii români într-o secţie aparte a partidului social-democrat. Împreună cu alţi români, Flueraş, Jumanca, Grapini, a muncit pentru organizarea muncitorilor români din fabrica de muniţii şi conserve din Budapesta. În 1918, a format prima gardă românească în Budapesta, care a stat la dispoziţia Consiliul Naţional Român. Pe 30 Noiembrie 1918, la Alba Iulia, a participat la redactarea textului final al Proiectului de Rezoluţie, aprobat la 1 Decembrie 1918.
Din 1922 se stabileşte în Oradea, fiind colaborator la “Gazeta Bihorului”, “Familia”, “Cele Trei Crişuri”. A fost membru al Sindicatului presei române din Ardeal și Banat. Prozator, este autorul monumetalelor drame istorice: “Craiul munților” şi “Leul dela Șișești: de ce s’a prăbușit monarchia austro-ungară “.
Autor: dr. Cristina Liana Puşcaş