TEODOR POPOVICIU – PRIMAR
Născut în anul 1862 (?), în Vârciorog, jud. Bihor
Decedat în 23 februarie 1951
Studii: Cinci clase primare
Primar al comunei Vârciorog, cercul Aleșd
Delegat ales în cercul Aleșd
Teodor Popoviciu a fost primar până în anul 1919 și ”și-a condus comuna ca păstorul turma sa. Comuna i-a dat ascultare, ca la un adevărat șef. A luat parte, cu comuna sa și cu comunele vecine (Serghiș, Fîșca, Tilecuș), care-i dădeau ascultare (ca la un părinte) … la toate manifestațiile naționale. S-a purtat ca un adevărat român în era maghiară”[1].
Pentru a se întâlni cu Aurel Lazar la Oradea, Teodor Popoviciu mergea kilometri întregi pe jos. ”Pleca din Vârciorog pe jos, trecea dealul Osoi, ajungea la gara Chistag de unde lua trenul și venea la Oradea. Sau o lua prin păduri până la Ceica, acolo era nod de cale ferată”[2], îşi aminteşte Victoria Breban, strănepoata lui Teodor Popoviciu.
A participat la Alba Iulia în calitate de delegat ales în cercul Aleșd.
”Umbla în casa lui Aurel Lazăr. Aici s-a luat hotărârea ca el să participe la Alba Iulia. A reprezentat cercul Aleșd, nu doar comuna Vârciorog. De la Aurel Lazăr a primit un drapel tricolor, drapel pe care-l duce cu el la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Deoarece ungurii îl urmăreau și-i perchezitionau mereu casa, acesta a înfășurat steagul tricolor într-un sac de pânză și l-a ascuns în hornul cuptorului de pâine”[3], menţionează Victoria Breban.
Drept urmare, doi dintre fii, Florian și Simion au fost condamnați la moarte și duși spre a fi executați de către unguri la Tileagd. Au fost salvați, din fața plutonului de execuție de proprietarul fabricii de cherestea din Tileagd, prieten bun cu Teodor Popoviciu.
În anii comunismului, a fost dus pe jos (la vârsta de 80 de ani), de la Vârciorog la Penitenciarul din Oradea, din post în post, în vederea arestării, ca urmare a unei simple delațiuni.
Teodor Popoviciu a avut cinci copii: Teodor (mort în Primul Război Mondial), Petru (invalid din Primul Război Mondial), Simion (avocat), Florian (medic) și Ileana.
A decedat la 23 februarie 1951.
Autor: dr. Cristina Liana Puşcaş
[1] Flaminia Faur, Mărturii despre evenimentele din Bihor (noiembrie 1918 – aprilie 1919), Editura Fundaţia Culturală „Cele trei Crişuri”, Oradea,1993 p. 130
[2] Interviu Victoria Breban, strănepoata lui Teodor Popoviciu, realizat în data de 3 februarie 2018. Arhiva personală Cristina Liana Puşcaş
[3] Ibidem